Slavernij
9 juni t/m 29 augustus 2021
Organisatie
Rijksmuseum
Bijdrage fondsen
€ 50.000 (garantiebijdrage)
Bijdrage VriendenLoterij
€ 18.000
Website
http://www.rijksmuseum.nl
Aantal bezoekers
Het Rijksmuseum presenteert de tentoonstelling Slavernij: een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Met deze tentoonstelling richt het Rijksmuseum voor het eerst de blik op slavernij in de koloniale periode in zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als in Zuid-Afrika en Azië.
De tentoonstelling beslaat de Nederlandse koloniale periode van de 17de tot en met de 19de eeuw. Zowel de slavernij in Suriname, Brazilië en het Caribisch gebied (trans-Atlantisch), met de rol van de West-Indische Compagnie (WIC), als de Nederlandse koloniale slavernij in Zuid-Afrika en Azië waar de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) actief was, komen aan bod. Ook de effecten van het systeem in die periode in Nederland zelf worden belicht. Het levert een brede geografische, en tegelijk tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond.
De tentoonstelling Slavernij presenteert tien waargebeurde verhalen. Tien persoonlijke verhalen over mensen die in slavernij leefden en slavenhouders, mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald.
Ook op andere plekken in het Rijksmuseum wordt, vanaf de opening van de tentoonstelling de relatie met slavernij specifiek belicht. Circa 70 objecten in de collectie krijgen, gedurende een jaar, een tweede tekstbordje waarin de tot nu toe onzichtbare relatie met slavernij wordt toegelicht.
foto’s:
- Anoniem. Tot slaaf gemaakte mannen graven trenzen, ca. 1850, Rijksmuseum
- Jacob Coeman – Surapati en een tot slaaf gemaakte bediende naast de familie Cnoll – 1665, Rijksmuseum
- Selectie blauwe kralen afkomstig van Sint-Eustatius – 18de–19de eeuw. Glas – diverse afmetingen, Oranjestad Sint Eustatius